tisdag 17 januari 2012

Den runda sjalen med blommor på

Min runda "Vänte-tidssjal" har blivit färdig! Jag har faktiskt hunnit använda den en gång redan också, vilket resulterade i att en av mina handarbetsfrälsta vänner rusade till garnaffären redan dagen efter och nu har påbörjat sin egen  =)   Roligt!!

Efter att ha fäst ett antal .... trådar .... tråååkigt ....


... knåpade jag ihop den efter eget huvud, och det bästa är att jag blev så nöjd med resultatet!

Jag inspirerades av ett mönster till en halsduk i tidningen Kreativ stickning, vilket jag berättade om här, och då visade jag också de små skillnaderna mellan dessa blommor och Japanese flowers.
Sen visade jag här när ett antal blommor var färdiga, och ungefär samtidigt insåg jag också att jag borde börja göra kanten runt varje blomma så jag fick färdiga rutor. Det blev liksom nödvändigt för att kunna räkna ut exakt hur många rutor som gick åt till just min sjal.


11 rutor visade sig bli lagom. Blommorna är virkade enligt mönstret i tidningen, med den lilla skillnaden att jag lade till en smygmaska mellan varje kronblad på sista varvet för att göra blomman lite mer definierad. Tycker det blev snyggare så. Kanten runt varje blomma är virkad helt enligt mönstret. Själva rutorna virkade jag sen ihop för att få en lite mer kompakt sjal än halsduken i mönstret. Följer man mönstret blir sjalen något luftigare och mer töjbar så en ruta kanske skulle försvinna för mig på längden.


När jag hade tre längder med 11 rutor i varje virkade jag ihop längderna på samma sätt som rutorna. Efter det virkade jag ihop ändarna - simsalabim: En Rund Sjal!  =)

Provning, provning. Jag behöver något mer.... Det blir för mycket sjal här fram, tänkte jag när jag såg mig i spegeln. Så jag virkade en liten lapp av det svarta garnet. 20 stolpar bred, vet inte riktigt hur många varv men det blev en rektangel hur som helst. Sen vek jag den om sjalen och virkade ihop. Färdig!

Min lilla konstnär, som brukar vara modell, har denna gång istället agerat fotograf. Me myself fick posera  =)


Det blå garnet är Drops Delight, 75% wool superwash, 25% polyamid. Eftersom garnet är melerat och blommornas färg faktiskt följer i varandra (det yttersta varvets färg på första blomman blir mittenfärgen på nästa...) så lade jag dem i ordningsföljd för harmonins skull.
Det svarta garnet är Drops ALPACA, 100% pure alpaca. Virknål 2,5.

Sjalen värmer gott där jag fryser som mest, övre delen av ryggen och överarmarna. Perfekt på jobbet, så jag slipper ändarna på sjalen som jag ofta trasslar in mig i annars! Fram för fler sjalar av denna typ!!

Må bäst allihopa ♥

7 kommentarer:

 1. Det blev jättesnyggt! Och ett himla smart sätt att sätta ihop den fram!

  SvaraRadera
 2. Så fin den blev! Härliga färger.

  SvaraRadera
 3. Underbart fin - både färger, mönster och design! :)

  SvaraRadera
 4. Så snygg den blev!!! Gillar både färger, blommor och modell. Sitter den kvar på plats där den ska eller glider den upp när du rör armarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annefia, och ni andra! Roligt att ni också gillar den. Jo, den sitter kvar. Åtminstone så länge jag rör "normalt" mycket på armarna :) Jag valde att göra den hyfsat tajt oxå, av precis den anledningen (garn töjer sig ju).

   Radera
 5. Namnam, vilken härlig sjal. Jättefin! Svart och blått, snygg kombo :)

  SvaraRadera
 6. Åh, helt galet snyggt! Och praktiskt att den inte har några ändar.

  SvaraRadera

Tack för besöket! Jag blir så glad om du lämnar en liten rad efter dig ♥