fredag 12 oktober 2012

Pärl-ödlor

Det blir långt mellan inläggen denna höst. Tiden går åt till en massa andra saker, och jag tror det kommer fortsätta på samma vis åtminstone ända fram till nästa sommar. Kanske blir det så att vi bommar igen de andra stugorna, för jag tror inte tiden kommer räcka även till dem (det gör den ju inte ens idag), men Pysselstugans dörrar kommer fortsätta vara öppna. Det är bara att knacka på om det verkar tomt och tyst. En viss aktivitet råder alltid här  =)

Hur som helst.

Jag har äntligen satt mig ner och försökt göra en beskrivning av pärlödlorna som flera har önskat och frågat efter. Ledsen att det har tagit sådan tid (någon frågade för vääääldigt länge sen, och tyvärr har jag tappat bort vem det var), men som sagt. Tiden.


För nästan precis två år sen lärde min dotter, Konstnären, mig hur man gjorde. Här berättade vi om det.

Ingredienser: 
En lång bomullstråd, två synålar (i lagom tjocklek så de går att trä igenom pärlorna), pärlor i önskade färger.

Start:
Trä på en nål i varje ände på tråden.
Börja med den pärla som ska utgöra yttersta spetsen på ödlans svans. Trä på pärlan på tråden, och placera den mitt på tråden.
Ta nästa pärla på ödlans svans. Stick igenom den högra nålen genom pärla nr 2 från pärlans högra sida. Stick sen igenom den vänstra nålen genom pärla nr 2 från pärlans vänstra sida. Trådarna kommer alltså korsa varandra inuti pärlan. För att lättare se hur jag menar har jag gjort halva min tråd grön och halva röd på bilden.


Fortsätt sen på samma vis, stick nålarna igenom varje pärla växelvis från höger och vänster.
Efter 10 pärlor är svansen klar. Ta då två pärlor och stick igenom båda nålarna på samma sätt från var sin sida. Justera så de hamnar mitt över "svansen". Sy lagom hårt.

Bakben: Ta 3 pärlor för ett ben och stick igenom den ena nålen genom alla tre. Ta sedan ytterligare 3 pärlor för foten, gärna i en avvikande färg så det blir lättare att se skillnad på ben och fot, och stick nålen igenom alla tre pärlorna. Stick sedan nålen tillbaka igenom de tre ben-pärlorna igen så att fot-pärlorna bildar en liten ögla längst ut på benet. Gör likadant på andra sidan för andra bakbenet, se bilden.


Fortsätt att "sy" växelvis från höger och vänster för att göra kroppen med
1 rad med 2 pärlor
1 rad med 3 pärlor
2 rader med 4 pärlor
1 rad med 3 pärlor
1 rad med 2 pärlor
Se bilden ovan för mönster.

Gör framben på samma sätt som bakben, och avsluta sedan huvudet med
1 rad med 2 pärlor
2 rader med 3 pärlor
1 rad med 2 pärlor
1 rad med 1 pärla


Avsluta med en ordentlig dubbelknut, och din ödla är färdig att hänga på väskan!! Säg genast till om något verkar konstigt eller har blivit fel. Fråga gärna om du undrar över något!

Nästa gång blir det dominostickat med stjärnor på  =)
Må bäst ♥


Pearl Lizzards

Sorry, you all... I don't think I can manage this description in english. But I'm sure you will do fine just by looking at the pictures  =) Just know that you need a long thread with a needle in both ends and then sew each pearl, or row of pearls, once from each side.

Love and health ♥

3 kommentarer:

  1. Jag gjorde såna här ödlor förut, men jag glömde bort hur man gjorde:( Men nu vet jag! Tack Nettan:3

    SvaraRadera
  2. Hej! vad kul med en ödla i HAMA pärlor, tack för det pysseltipset. Jag har bara gjort sådan där smådjur innan av små glaspärlor, ha en bra höstlördag Karin

    SvaraRadera
  3. Bra, lätt att förstå.

    SvaraRadera

Tack för besöket! Jag blir så glad om du lämnar en liten rad efter dig ♥