Mina mönster

Här finns länkar till mina mönster samlade, och med "mina" menar jag att jag har designat dem själv mönstermässigt och oftast även idé-mässigt. Ibland har jag hämtat inspiration någon annanstans ifrån, och då anger jag det tydligt. Dock är det idag ofrånkomligt att mönster ibland liknar andra redan existerande mönster, eller figurer för den delen om vi talar om amigurumi, men jag lovar att jag aldrig skulle komma på tanken att knycka någon annans skapelse!

Längst ner på denna sida finns också förklaringar och beskrivningar till virktermer och förkortningar jag använder mig av i mina mönster, och vartefter jag skapar nya mönster fyller jag på med ev nya förklaringar på denna sida. 
Klicka på bildtexten för att komma till mönstret.


Blå Totoro
Citrusrutan
Fiffilurerna
Påskrisdekorationer
Små hjärtan
Florence poncho
Färg-Glad Påsk-TuppFörklaring till virktermer och förkortningar jag använder mig av
Generellt sett använder jag mig av ungefär samma sätt att skriva mönster på som Mia Bengtsson gör i sina böcker Virka amigurumi och Virka roliga amigurumis. Så virkar ni hennes figurer så känner ni igen er här. I hennes böcker finns också tydliga och fina förklaringar och instruktioner, så tycker ni jag uttrycker mig knepigt finns där alltså en utväg till =)

Förklaringar:
m = maska
sm = smygmaska
lm = luftmaska
fm = fastmaska
hst = halvstolpe
st = stolpe, dvs ett omslag runt nålen
dst = dubbelstolpe, dvs två omslag runt nålen
trst = trippelstolpe, dvs tre omslag runt nålen
4dst = fyrdubbelstolpe, dvs fyra omslag runt nålen
lmb = luftmaskbåge
ymb = yttre maskbågen
imb = inre maskbågen
2i1 = ökning, dvs 2 fasta maskor virkas i samma maska
3sti1 = ökning, dvs 3 stolpar virkas i samma maska
2till1 = minskning, dvs 2 fm virkas tillsammans till 1 fm
2st till1 = minskning, dvs 2 st virkas tillsammans till 1 stolpe
pop3 = popcornmaska med 3 stolpar i, se förklaring vid *
enkelt varv = en maska i varje maska hela varvet runt
[.....]x5 = beskrivningen inom klammer upprepas det antal gånger som anges varvet runt, t ex "x5" upprepas beskrivningen inom klammer 5 gånger det varvet.
(.....) = varje varv avslutas med en siffra inom parentes som anger förväntat antal maskor efter aktuellt varv
  
* Förklaring till popcorn-maska, eller "popX" som den förkortats till då "X" står för en siffra som anger storleken på själva popcorn-maskan.
För en pop3-maska: Gör början till en stolpe (nr 1), dvs gör först ett omslag runt nålen och hämta sen garn genom nästa maska så du har tre öglor på nålen. Lägg garn om nålen och dra igenom två av öglorna. Du har nu två öglor på nålen. Gör om början till en stolpe i samma maska igen (nr 2), men dra fortfarande bara igenom två av öglorna i stolpen. Du har nu tre öglor på nålen. Gör om början till en stolpe igen (nr 3) fortfarande i samma maska, och dra fortfarande tråden bara genom två av stolpöglorna. Du har nu fyra öglor på nålen. För en pop3-maska har du nu gjort så många halva stolpar du behöver. För en pop4- eller pop5-maska gör du nu alltså 1 respektive 2 stolpar till så du har 5 respektive 6 öglor på nålen.
Dra ihop pop-maskan genom att lägga garn om nålen och dra igenom samtliga öglor på nålen på en gång. Gör alltid en fast maska i nästa maska efter en pop-maska så den drar ihop sig. Avsluta med att peta ut den så den putar ut åt rätt håll!