måndag 26 april 2010

Mönster till Fiffilurerna

Här bjudes härmed på mitt mönster till Fiffilurerna. Säg till om du hittar något konstigt, eller undrar över något. Själv håller jag just nu på med en mörkblå fågel, och efter den ska det nog bli en cerise och sen en mörkgul... eller grön... ^-^


FIFFILURER

Förklaringar:
m = maska
sm = smygmaska
lm = luftmaska
fm = fastmaska
hst = halvstolpe
st = stolpe
2i1 = ökning, dvs 2 fm i samma m
3sti1 = ökning, dvs 3 st i samma m
Beskrivning inom hakar [ ...] upprepas det antal gånger som anges efter hakarna, t ex ”x6” upprepas 6 gånger.
Siffra inom parentes ( ...) anger antal maskor som ska finnas efter varje virkat varv.

Kropp
v1: 2 lm, virka 6 fm i andra m från nålen
v2: [2i1]x6  (12)
v3: [1 fm, 2i1]x6  (18)
v4: [2 fm, 2i1]x6  (24)
v5: [3 fm, 2i1]x6  (30)
v6: [4 fm, 2i1]x6  (36)
v7: [5 fm, 2i1]x6  (42)
v8: [6 fm, 2i1]x6  (48)
v9: [7 fm, 2i1]x6  (54)
v10: [8 fm, 2i1]x6  (60)
v11: [9 fm, 2i1]x6  (66)
v12: [10 fm, 2i1]x6  (72)
v13: [11 fm, 2i1]x6  (78)
v14: [12 fm, 2i1]x6  (84)
v15: [13 fm, 2i1]x6, avsluta med 1 sm  (90)

Tillägg 2011-04-03: Om man virkar kroppen exakt så som det står beskrivet i mönstret upptäcker man efter ett tag att man fått en väldigt stilig hexagon på köpet. Till vissa projekt kan det vara alldeles utmärkt, men kroppen på en Fiffilur kanske ser bättre ut med lite rundare form.  Det man då gör är helt enkelt att se till så ökningarna inte hamnar precis ovanför varandra i varje varv.
Virka helt enligt mönstret tom v4. Sätt sen en markör, t ex ett gem, i varvets sista maska. Börja v5 med 1 fm och gör sen direkt första ökningen. Fortsätt därefter enl mönster [3 fm, 2i1]. Varvet avslutas då med 2 fm. Gör lika på v6; 1 fm sen första ökningen, fortsätt därefter enl mönster [4 fm, 2i1] och avsluta varvet med 3 fm. V7 kan virkas enl mönstret och sen på v8 justerar man igen. Se bara till så att du får 6 ökningar jämnt fördelat över varvet, men inte precis ovanför varandra, och kroppen kommer bli så rund och fin!

Näbb
v1: 2 lm, virka 6 fm i andra m från nålen
v2: [2i1]x6  (12)
v3: [1 fm, 2i1]x6  (18)
v4: [2 fm, 2i1]x6, avsluta med 1 sm  (24)

Vingar (2 st)
v1: 10 lm
v2: starta i andra m från nålen; 8 fm, 3i1, 8fm, 3i1
v3: 3 fm, 2 hst, 3 st, [3sti1]x3, 3 st, 2 hst, 3 fm, 2 sm

Ben (2 st)
v1: 15 lm
v2: virka 7 fm i andra m från nålen

”Stjärtfjädrar”
(2 st):
v1: 15 lm
v2: virka 7 fm i andra m från nålen
(1 st):
v1: 10 lm
v2: virka 7 fm i andra m från nålen

Huvudtofs
v1: 30 lm

Blomma (gör så många du vill ha på Fiffiluren)
v1: 2 lm, virka 6 fm i andra m från nålen, avsluta med 1 sm

Hänge
v1: 80 lm

Montering
Jag tycker det är lättast att montera alla delar på Fiffiluren innan den sys ihop och stoppas. Fästning av de flesta trådar går t ex mycket lättare när man kan göra dem på insidan av kroppen.

Lägg ut kroppen och gör ett tänkt kors på den. Bestäm vilken ände som är huvud och vilken som är stjärt. 


Sy fast ”stjärtfjädrarna” i vald ände, den kortaste i mittmaskan och de två längre i maskorna på var sida närmast mittmaskan.

Sy fast ett ben någon maska framför och bakom mittmaskan på vardera motstående sida. Detta för att Fiffiluren ska få lite mellanrum mellan benen när kroppen sedan viks ihop.

Vik ihop kroppen och måtta in vart du vill att vingen ska sitta. Nåla fast vingen. Vik isär igen, och sy fast vingen. Sy fast andra vingen på motsvarande ställe på andra halvan av kroppen.

Vik ihop kroppen och måtta in vart du vill att blommorna ska sitta. Nåla fast, vik isär kroppen igen, och sy fast varje blomma på båda sidor av kroppen.

Vik ihop kroppen och titta vart mittlinjen på ryggen går. Bestäm vart du vill att huvudtofsen ska sitta, och nåla fast ena änden av den. Vik isär kroppen igen. Sy fast 1:a, 10:e, 20:e och 30:e maskan på luftmaskkedjan på samma ställe så att tre loopar bildas.

Sy fast hänget i kroppens mittpunkt längs med mittlinjen, där virkcirklarna börjar!

Vik ihop näbben. Sy ihop den till hälften, och stoppa ”lagom”. Vik ihop kroppen och stoppa in näbben i ”näbb-änden” till hälften. Nåla fast så den inte halkar iväg när du börjar sy. Sy ihop kroppen från ”näbb-änden”, börja med att sy fast näbben vid kroppen. När du har sytt fast kroppen längs med näbben på den sidan fortsätt sy ihop kroppen. Stoppa kroppen kontinuerligt så den blir jämnt fylld. Fortsätt sy ihop kroppen genom benen och avsluta med stjärtfjärdrarna. Var observant så du inte lämnar hål vid dessa där stoppningen kan kika ut.

Sy sedan fast näbben mot kroppen på fågelns andra sida. Var observant så du inte får ett hål precis under näbben.

Jag har valt att dekorera mina Fiffilurer med små pärlor i varje blomma i lite olika färger, samt sytt fast en liten swarovski-kristall i hålet som bildades i varje fot och i änden på varje stjärtfjäder. Solen gnistrar så fint i dessa när de hänger i fönstret sedan. Jag har dessutom virkat in ett litet smycke i hänget, med texten ”Love” eftersom Fiffilurer är riktiga kärleksfåglar  =)

17 kommentarer:

 1. Så roligt att mönstret är här! Jag måste ju bara virka en fiffilur, det säger ju säg själv! Tror jag ska skriva ett inlägg om mönstret också. Väldigt fin beskrivning, väldigt pedagogiskt:-). Kram Fiff

  SvaraRadera
 2. Tack Fiff! Jag tänker på dig varje gång jag skriver "fiffilurer" =)

  Jag skrev inte i mönstret att man ju kan välja att virka även kroppen i vilket mönster som helst. Den blå gjorde jag en liten rand på, och hela fågeln kan ju faktiskt göras randig, om man vill! Tycke och smak! Samma med dekorationerna. Min dotter satte stopp för mig när jag var inne på att brodera på vingarna, för jag är inte så bra på det, men ÄR man det så...

  Ha en härlig dag! Kram

  SvaraRadera
 3. Gillar dessa söta Fiffilurer:)
  "Kärleksfåglar" låter så underbart. Här inne hos dig får jag mycket härlig inspiration.
  Ha det bra/Annika

  SvaraRadera
 4. Hittade hit via Fiff,den där lilla fiffikuren måste jag göra,har redan en levande liten pippi,en Nymfparakit.Han gillar nog inte en kompis i buren,men kanse utanför.
  Tack för att du la ut mönstret.

  SvaraRadera
 5. Dem är ju fantastiskt fina! Tack för mönstret =)

  SvaraRadera
 6. Spännande. Nu har jag några andra projekt på gång, men när de är klara kan det nog bli en Fiffilur. I så fall skriver jag en ny kommentar, med länk.

  SvaraRadera
 7. http://attic24.typepad.com/weblog/birdie-decoration.html

  SvaraRadera
 8. Precis som Anonym har observerat så finns inspirationen till Fiffilurerna hos Lucy på Attic24. Det berättade jag redan när jag publicerade bilderna på de färdiga fåglarna första gången. Inlägget finns här för den intresserade:
  http://jazz67.blogspot.com/2010/04/vartecken.html (i bloggarkivet: 2010/april/Vårtecken)
  Jag har även informerat Lucy själv via mail så inga missförstånd ska uppstå. Men Anonym var säkert mest intresserad av att visa Lucys fantastiska fåglar för den som inte sett dem ännu, och hennes blogg förtjänar alltid uppmärksamhet så tack för det Anonym! Nästa gång kanske du vill berätta vem du är också så vi kan hälsa på även hos dig. Ha det bra!

  SvaraRadera
 9. Å så fina! Ska nog göra en till påsk, då de passar fint i påskriset!
  kramar

  SvaraRadera
 10. Vilka roliga fåglar! Vill göra! /Sandra

  SvaraRadera
 11. Okej, sitter nu med alla färdiga delar till min första Fiffilur !! :D Detta är typ den tredje saken jag virkar så jag har en fråga: kroppen till min blev väldigt kantig, som en hexagon, ska det vara så? Din på bilden är ju liksom väldigt rund..
  Och sen undrar jag vart du köpte ögonen? :D /Sandra

  SvaraRadera
 12. Hej Sandra!

  Vad roligt att du gör en Fiffilur =) Skulle vara jätte roligt om du ville skicka en bild på den när du är klar. Maila till iamhere@live.se i så fall.

  Nå, en hexagon säger du. Ja då har du ju gjort helt rätt! =) Om man ökar exakt så som det står i mönstret så hamnar ökningarna precis ovanför varandra i varje varv, och med 6 ökn/varv blir det en hexagon så småningom. Om man istället vill att delen ska bli mer rund så varierar man platsen för ökningen på varje varv helt enkelt.

  Jag lägger till en tydligare beskrivning i mönstret ovan. Tack för att du tog upp frågan!

  Ang ögonen; just dessa är köpta på Panduro. Det är inte säkerhetsögon utan jag har klistrat fast dem. Men det finns oxå flera fina webshopar hos några andra bloggare att köpa både ögon och nosar hos. Kika t ex hos:
  www.garngalning.blogspot.com
  www.ilkkadesign.webshoponline.se
  www.amigurumi.se
  www.kiiseshopen.blogspot.com

  Lycka till med din Fiffilur! Kram Nettan

  SvaraRadera
 13. UNDERBARA,ROLIGA:) Ska montera min nu ska bli spännande att se hur den blir,men det blir garanterat fler:)

  SvaraRadera
 14. Hejsan!
  Jag lovade ju tidigare att jag skulle virka några fina Fiffilurer att hänga i påskriset, men kom på mig själv lite för sent för det..
  Men så är de ju så fina och roliga att hänga uppe året runt, så användning av dem får jag säkert!

  Mitt resultat finner du på min blogg, välkommen in och kika!

  SvaraRadera
 15. Vilka härliga fiffilurer =)
  Den måste jag pröva att göra!
  Tack för mönstret :)
  Ha det bra! Carolina

  SvaraRadera
 16. Har lagt upp bilder på min Fiffilur på min blogg nu, gjorde han för 2 år sen dock... Här är länken iaf: http://cattylicious17.blogspot.se/2013/03/fiffilur.html

  SvaraRadera

Tack för besöket! Jag blir så glad om du lämnar en liten rad efter dig ♥