lördag 14 september 2013

En beställning

Mycket ska ordnas till skolstarten. Dyna till stolen till exempel  =)


Jag brukar inte ta beställningar. Enda anledningen till det är brist på tid.
Men ibland kan man göra undantag. Som när en grabb ska börja skolan igen efter sommaren, och vill ha en virkad dyna till stolen att sitta på. En lila och svart. Typ coolt mönster. Inget barnsligt.

Framsidan
Inuti ligger ett vanligt sittunderlag, som vikts en gång så den blev helt kvadratisk och passade stolen. Genast när jag fick frågan kom mönstret upp i huvudet. Jag har sett det för länge sen, men inte haft någon anledning att virka det och nu kändes det perfekt. Googlade lite och hittade mönster här.

Garnet är M&K Victoria, 100% bomull. Jag använde virknål nr 4. Eftersom det är stolpar gick det rasande fort... efter att jag börjat om ett par gånger, för lite trixigt var det precis i början innan jag kom på knepet. Sen var det lätt som en plätt, plättlätt!

Hörnen fick jag klura lite på, men jag räknade noga och använde sittunderlaget som mall, och till slut fick jag till även dem så att det helt runda arbetet blev en kvadrat! Jag avslutade med en kant fasta maskor för att få lite styrsel och stadga, och nåt att fästa baksidan i.

Baksidan
Och baksidan, den klurade jag också lite på innan jag kom på hur jag skulle göra. En helt virkad dyna kan ju bli lite hal på stolen, och man vill ju inte att det ska bli svårare än vanligt att sitta still i skolan precis...
Så mycket som möjligt av sittunderlaget ville vi ha kvar på undersidan för att få fäste, samtidigt som den virkade dynan måste sitta fast ordentligt.

Till slut blev det fyra hörn. I form av trianglar.
Här bytte jag garn till M&K Flox, också 100% bomull men ett tunnare garn än Victoria eftersom kanterna blev för tjocka annars. Även undersidans hörn är virkade i stolpar, och med något mindre mått än dynan för att framsidan skulle sträckas ut ordentligt över kanten och inte bli skrynklig.

Några timmar på kvällar och helg en vecka, och sen var det klart. Lagom stor beställning. Beställaren blev nöjd och belåten, och dynan är nu en Skol-Stols-Dyna!

I övrigt njuter vi så mycket vi kan av att sommaren verkar vilja hålla sig kvar så länge som möjligt i år. Flera av mina sommarprojekt närmar sig status Färdig! Det känns spännande =) Jag visar dem vartefter.

Och jag har så sjukt bra nya idéer på saker att göra att jag håller på att bli galen!! För jag ska inte börja med dem förrän det som nästan är klart ÄR klart (för annars blir det nog aldrig det....). Och samtidigt dyker det ena mönstret efter det andra upp på nya härliga hösttröjor som jag blir så sugen på att sticka. Hur i hela friden får man tiden att räcka till allt man vill göra???

Nåväl. Jag avslutar nu. Greppar virknålen och sätter mig i soffan. TV:n på, lördagsgodis i skålen.
Må bäst, ni också  =)  ♥

2 kommentarer:

  1. Det måste verkligen ha varit svårt att räkna ut hörnen, men blev ju hur bra som helst! Ett coolt mönster, det håller jag med om.

    SvaraRadera
  2. Snygg sittdyna! Och vad smart att ta med sig en egen till skolan, minns hur hårda stolarna brukade vara, speciellt i småskolan. Hua :P

    SvaraRadera

Tack för besöket! Jag blir så glad om du lämnar en liten rad efter dig ♥