måndag 11 mars 2013

Mormor Ebbas knappar

Hej där! Lite piggare, mycket kryare  =)

Usch och fy för influensa! Jag totalförstörde Konstnärens sportlov genom att skaffa mig en rejäl sådan, och det funkade inte ens att sitta och pyssla.... Knasigt blev det. Men nu så börjar ork och lust komma tillbaka!

I helgen firade vi Konstnärens födelsedag, och inför kalaset ringde min mamma och frågade om vi möjligen ville ha några knappar. Min mormors knappar i en låda, närmare bestämt. Absolut självklart ville vi det!!


Titta, titta, titta!! Vi fullkomligt frossade i knappar på kvällen när vi kalasat klart och disken torkade  =D


Nostalgi när mamma plockade fram knappar och berättade om tröjor och kappor de suttit på i hennes barndom och tonår... och hur hon som liten lekt med knapparna i mormors låda, och jag mindes mina egna lekar i samma låda... och den här kvällen stod min egen dotter och plockade och sorterade i min mormor Ebbas knapplåda... Underbart!

Räck upp handen alla som lekt med knappar som små!

Nu ikväll har knapplådan varit framme igen, denna gång för att stå till tjänst med hjälp av knivig problemlösningsuppgift i matteläxan. "Om man har tio knappar - så här - i en triangel som pekar uppåt, hur kan man då få en triangel att peka neråt genom att flytta bara tre knappar... hmmmmm..." Vi löste uppgiften.

Mamma hade mer saker med sig, nämligen några sömnadsböcker från mormors syster Elsa. Jag känner verkligen att detta med broderi kommer närmare och närmare!


Bokens "Hemslöjdens handarbeten" är utgiven 1952 med förord från 1944, och både den och boken "Konstsöm att börja med" (kursbok utgiven 1959) visar traditionella broderitekniker och båda är helt oemotståndliga. Se bara här på ett par av inspirations-puffarna från "Hemslöjdens handarbeten":Jag tar mig friheten att återge slutet av förordet i "Hemslöjdens handarbeten":
"Mönstersamlingen vill även ge anvisningar och modeller för skolornas handarbeten, ty vi äro övertygade om, att skall en riktig grund på nytt byggas upp i detta avseende, måste denna läggas i och med det första handarbete som sättes i barnens händer.
Kan boken slutligen i någon ringa mån medverka till att den stil och kvalité, som fordom var utmärkande även för de enklaste svenska hem, åter börjar eftersträvas, då är målet med densamma vunnet.

Stockholm i december 1944
MATTIS HÖRLÈN"

Underbart!

Jag gjorde faktiskt lite nytta mitt i influensa-eländet när jag tänker efter. För (minst) två år sen började jag på en tröja och jobbade på rätt bra tills Stopp nr 1 inträffade. Kommer inte längre ihåg vad Stopp nr 1 bestod av, med det varade ganska länge. Kanske blev det sommar och inspirationen för en tjock-tröja försvann?
Hur som helst; en vacker dag packade jag upp mitt röda UFO och fortsatte (kanske hade det blivit vinter igen?) och nu gjorde jag nästan klart hela tröjan innan Stopp nr 2 infann sig. Stopp nr 2 kommer jag definivt ihåg bestod av omotivation pga varmt väder och obeslutsamhet kring kragen.

Nu tog jag fram tröjan, plockade upp maskor runt halsen och stickade helt sonika en hög krage i resår tills garnet tog slut. Större beslut än så orkade jag inte ta. Och den blev klar. Och jag provade och Konstnären fotade.Och sen vek jag prydligt ihop den och nu ligger den längst upp på den översta hyllan i min garderob. Men den ÄR färdig åtminstone. Sannolikt vinner den ingen skönhetstävling, men den är både mjuk och varm, och ibland kanske man inte ska begära mer än så.  =)

Och när nu vintern totalt vägrar släppa sitt grepp om oss kanske den är precis vad jag behöver. Hålla mig varm så inga mer bacillusker eller virusilurer får för sig att bygga bo i min kropp.

Må bäst, och håll er varma! ♥

4 kommentarer:

 1. Jag tycker den röda tröjan ser varm och mysig ut, den har också en varm färg, icke minst! Och visst är det skönt att ha ett ufo mindre att reta sig på.
  Boken Hemslöjdens handarbeten finns i min samling också, jag köpte den nån gång på secondhand just för de fina bildernas skull. Som inspiration!

  Hoppas du slipper fler baciller nu!

  SvaraRadera
 2. Så fantastiskt att din mamma kan berätta på vilka kläder vissa knappar har suttit. Nästan så du ska skriva det på en liten lapp och trä upp knapparna på ett snöre tillsammans med den lappen. Tänk att barn tycker det är så roligt att leka med knappar. Hemslöjdens handarbete hittade jag för några år sedan på en loppis. Den boken är fantastiskt fin.

  Men??? Är du inte nöjd med den fina tröjan! Den är ju fin!

  Försökte "snoka reda på" var du bor därför jag tänkte jag ska tipsa dig om att det blir en broderikurs på Handarbetets vänner här i Stockolm som kommer att "köras" en helg i månaden från och med hösten. Det är totalt 80 timmar. Jag ska gå den......

  SvaraRadera
 3. Hej
  Hoppas du mår bättre nu. Det är hopplöst att dra på sig en massa baskilusker å sedan bli av med dem.
  Blir så nostalgisk när jag läser om dina knappar. Visst har man lekt med det. Min morbror hade ett par tygbutiker vilket innebar att min kusin och jag fick plocka i knappar hur mycket som helst. Oj vad vi sorterade. Jag har klippt ut en massa från kläder här hemma och tagit med mig till förskolan. Det blir lärande i form, matematik, storlek och mycket annat, Roligt att ni sparat på lådan

  Ha det gott Kram/ Y.

  SvaraRadera
 4. Jaaaa och kolla upp att det finns platser kvar i höst! Skulle vara skoj!

  SvaraRadera

Tack för besöket! Jag blir så glad om du lämnar en liten rad efter dig ♥